Muzeul de Arta Constanta

by - December 25, 2017

Amplasat la intersecţia bulevardului Tomis cu bulevardul Ferdinand, Muzeul de Artă Constanţa este al doilea cel mai valoros muzeu de acest fel din România. Instituţia este găzduită de un imobil cu o bogată istorie.

 Clădirea in stil neoclasic a fost ridicată după planurile arhitectului Ion Socolescu în 1895 având rol de şcoală. În timpul primului război mondial devine comandament al armatei germane, pentru ca mai apoi să redevină şcoală sub numele de "Şcoala de băieţi şi fete Principele Ferdinand şi Principesa Maria". Funcţie pe care a păstrat-o până spre mijlocul perioadei comuniste, sub denumirea de Şcoala no. 12. In anii '70 se ia decizia transformării clădirii în muzeu. Gardul ce înconjura şcoala este demolat şi în loc se amenajează o piaţetă cu o fântână arteziană, de asemenea clădirii i se adaugă o aripă nouă.Povestea construirii aripii noi este destul de interesanta. In acea perioada era interzisa construirea de noi muzee. Motiv pentru care extinderea atat de necesara pentru expunerea lucrarilor din patrimoniul muzeului apare in acte ca extindere a scolii 12 cu sala de sport. Iata asadar cum s-a reusit pacalirea regimului comunist si extinderea muzeului.

In 1990, in patrimoniul muzeului constantean intra lucrarile de arta din vila de protocol de la Neptun.
   
Recomandăm celor ce vizitează muzeul ca atunci când achiziţionează biletul să solicite şi vizitarea Muzeionului. Muzeionul este o sală aflată în subsol. Însă această sală ce găzduieşte variate  opere de artă (sculpturi, tablouri, gravuri etc.), nu este altceva decât una din bazilicile antice ale Tomisului, aflată într-o excelentă stare de conservare.


   
Muzeul de Artă din Constanţa deţine valoroase lucrări ale unor pictori români celebrii: Aman, Grigorescu, Luchian, Pallady. De asemenea deţine cea mai mare colecţie de tablouri semnate Tonitza din ţară.
   
La toate acestea se adaugă numeroase sculpturi semnate Jalea ori Medrea, dar şi mobilier de epocă, obiecte de decor din perioada interbelică precum şi o colecţie de porţelanuri.
     

You May Also Like

0 comments