Casa Zambaccian

by - December 26, 2017

În jurul anului 1910 la intersecţia dintre strada Sulmona cu bulevardul Tomis se ridică un superb edificiu art nouveau. Clădirea cu subsol, parter şi trei etaje poartă semătura arhitectului  E. P. Goue, arhitect care a adus arhitectura franceză la Constanţa printr-o serie de clădiri emblematice pentru centrul vechi: hotelul Palace, casa Benlian, casa N. Gheorghiu etc. În clădirea de pe Tomis colţ cu Sulomna se va muta o familie de armeni înstăriţi - familia Zambaccian. Urmaşul acestora, Krikor Zambaccian avea să devină un mecena al artelor şi un mare colecţionar de opere de artă. Zambaccian a  scris monografiile lui Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, precum și volumele de eseuri „Pagini de artă”, „Însemnările unui amator de artă”, etc.
De asemenea el este cel care a pus bazele ROMARTA, imediat după primul război mondial. Primul magazin fiind deschis în Bucureşti pe Calea Victoriei.
Krikor Zambaccian a decedat în data de  18 septembrie 1962 la Bucureşti.
Zambaccian a iubit mult oraşul în care s-a născut şi a lăsat prin testament ca bogata s-a colecţie de obiecte de artă, numismatică etc. să rămână Constanţei. Cu toate acestea autorităţile centrale de atunci au decis ca muzeul să fie realizat la Bucureşti aşa că întreaga colecţie a luat drumul capitalei, oraşul de la malul mării fiind văduvit de un tezaur ce îi revenea de drept.

foto: cosinus

You May Also Like

0 comments